シラバス参照

講義名 グローバルインターンシップI(2) 
英文科目名 Global Internship I 
科目ナンバー BZ0GLO1105,QZ0GLO1120 
担当者

チンダ・ボルヂン

矢川 美惠子

科目群 教養科目 
対象学年 1年 
単位数
開講期間 前期 
曜日・時限・教室 前期 木曜日 5講時 401アクティブラーニング室(新札幌)



授業のねらい
ホスピタリティ英語の修得と国際インターンシップへの準備。The theme of this class is practical English for work experience in international hospitality jobs.

ニセコでの長期国際インターンシップ・短期国際インターンシップ希望者は、必ず下段の添付ファイル内容(2点)を確認してください。インターンシップにあたっての履修登録方法が記載されています。 
履修者が到達すべき目標
本講義は、国際ビジネスおよびホテルや観光業への英語でのインターンシップのための準備コースで顧客対応のための英語や欧米やアジアからの観光客への対応方法を学びます。実際にインターンシップへ行く際に必要な、英語の履歴書の書き方や、英語面接スキルなどを学びます。
This is a preparation class for English language for global business and internships at hotels and tourism industry companies. Students will learn how to do customer relations in English with visitors from Western and Asian countries. Before doing an internship in the company, this class will prepare students by studying hospitality English, writing an English resume, and practicing English interview skills to apply for a job. 
授業の進め方
学修上の助言
新札幌キャンパスにて対面授業及びZoomを使用しての授業を実施します。
Moodleに事前事後自己学習材料をUPします。
【履修方法】
1)前期:大学教室での半期15回の通常授業(2021年4月~2021年7月)
2)後期:大学教室での半期15回の通常授業(2021年9月~2022年1月)
長期国際インターンシップ履修者は前期15回後期10回の通常授業+16週間のインターンシップ 
5回の授業欠席分は、インターンシップ中に活動報告書を作成し提出することにより授業履修に振り替えます。
短期国際インターンシップA履修者は前期15回の通常授業+4週間のインターンシップ
短期国際インターンシップB履修者は前期15回後期15回通常授業+4週間のインターンシップ

There are two options to use this internship programs available:
1) Classroom study only for 15 weeks in Shinsapporo Campus from April 2021 to July 2021
2) Classroom study plus long-term global internship (Niseko) 15 classes + 16 weeks internship from November 2021 to March 2022. A daily practicum journal and business case study report is required during the internship. 
アクティブ・ラーニングの要素の有無
ペアワーク、ロールプレイ、プロジェクトの仕事を通して学びます。
インタビューや面接練習など一部のアクティビティはZoomで行いますので、 Wi-Fi無線LAN 環境が必要です。
Students learn through pairwork, roleplays, and project work..
Zoom is required for some activities such as interviews and interview practice . Good wifi is required.. 
ICTを活用した双方向型授業の有無
学生はオンラインで毎日のジャーナル作成、パワーポイントスライド作成、その他のICTツールを使用します。割り当てとフィードバックは、Moodleオンラインeラーニングシステムに掲載されます。交流アクティビティでは、SNS と電子メールを使用します。プレゼンテーションはパワーポイントを使用し、Moodle上に掲載アップロードします。
Students will use daily journal applications online, powerpoint slide making and other ICT tools. Assignments and feedback are posted the Moodle online e-learning system. Exchange activities use SNS and email. Presentations use Powerpoint and are uploaded for viewing on Moodle. 
授業内容・計画
回数 授業、事前・事後学修の内容 時間
1 事前   クラスメイト交流のために英語でSNSを書いたりする。  2.0 
授業   Orientation to global internship and introduction to English for Hospitality services.(チンダ・矢川) 
事後   毎週1回クラス活動について、 優しい英語のジャーナル提出をしてもらいます。  2.0 
2 事前   前回授業の復習と、Moodle学修材料やSNSを活用し英語を読む・書く・聴く・話す機会を持つ。  2.0 
授業   Writing an English resume (チンダ) 
事後   毎週1回クラス活動について、 優しい英語のジャーナル提出をしてもらいます。  2.0 
3 事前   前回授業の復習と、Moodle学修材料やSNSを活用し英語を読む・書く・聴く・話す機会を持つ。  2.0 
授業   Writing an English business letter and Writing an English resume.(チンダ) 
事後   毎週1回クラス活動について、 英語のジャーナル提出をしてもらいます。  2.0 
4 事前   前回授業の復習と、Moodle学修材料やSNSを活用し英語を読む・書く・聴く・話す機会を持つ。  2.0 
授業   Hospitality English practice 1 and Writing an English resume(チンダ) 
事後   毎週1回クラス活動について、 英語のジャーナル提出をしてもらいます。  2.0 
5 事前   前回授業の復習と、Moodle学修材料やSNSを活用し英語を読む・書く・聴く・話す機会を持つ。  2.0 
授業   Hospitality English practice 2 and Writing an English resume(チンダ) 
事後   毎週1回クラス活動について、 英語のジャーナル提出をしてもらいます。  2.0 
6 事前   前回授業の復習と、Moodle学修材料やSNSを活用し英語を読む・書く・聴く・話す機会を持つ。  2.0 
授業   Hospitality English practice 3 and Writing an English business letter (チンダ) 
事後   毎週1回クラス活動について、 英語のジャーナル提出をしてもらいます。  2.0 
7 事前   前回授業の復習と、SNSを活用し英語を読む・書く・聴く・話す機会を持つ。  2.0 
授業   Hospitality English problem solving role plays 1 (チンダ) 
事後   毎週1回クラス活動について、 英語のジャーナル提出をしてもらいます。  2.0 
8 事前   前回授業の復習と、SNSを活用し英語を読む・書く・聴く・話す機会を持つ。  2.0 
授業   Hospitality English problem solving role plays 2 (チンダ) 
事後   毎週1回クラス活動について、 英語のジャーナル提出をしてもらいます。  2.0 
9 事前   前回授業の復習と、Moodle学修材料やSNSを活用し英語を読む・書く・聴く・話す機会を持つ。  2.0 
授業   Hospitality English testing - Part 2 (矢川) 
事後   毎週1回クラス活動について、 英語のジャーナル提出をしてもらいます。  2.0 
10 事前   前回授業の復習と、Moodle学修材料やSNSを活用し英語を読む・書く・聴く・話す機会を持つ。  2.0 
授業   Hospitality English practice 4 (矢川) 
事後   毎週1回クラス活動について、 英語のジャーナル提出をしてもらいます。  2.0 
11 事前   前回授業の復習と、Moodle学修材料やSNSを活用し英語を読む・書く・聴く・話す機会を持つ。  2.0 
授業   English interview (面接) practice 5 (矢川) 
事後   毎週1回クラス活動について、 英語のジャーナル提出をしてもらいます。  2.0 
12 事前   前回授業の復習と、SNSを活用し英語を読む・書く・聴く・話す機会を持つ。  2.0 
授業   English interview (面接) practice 6 (矢川) 
事後   毎週1回クラス活動について、 英語のジャーナル提出をしてもらいます。  2.0 
13 事前   前回授業の復習と、Moodle学修材料やSNSを活用し英語を読む・書く・聴く・話す機会を持つ。  2.0 
授業   Hospitality company research 1 (矢川) 
事後   毎週1回クラス活動について、 英語のジャーナル提出をしてもらいます。  2.0 
14 事前   前回授業の復習と、Moodle学修材料やSNSを活用し英語を読む・書く・聴く・話す機会を持つ。  2.0 
授業   Role-play making script (矢川) 
事後   毎週1回クラス活動について、 英語のジャーナル提出をしてもらいます。  2.0 
15 事前   前回授業の復習と、Moodle学修材料やSNSを活用し英語を読む・書く・聴く・話す機会を持つ。  2.0 
授業   Hospitality company report writing & English level test role-play (矢川) 
事後   毎週1回クラス活動について、 英語のジャーナル提出をしてもらいます。  2.0 
授業科目に関連する実務経験の内容とその経験を活かした授業の展開
Bordin Chinda is a professor of English with five years experience teaching hospitality English at Chiang Mai University, Thailand.

Mieko yagawa has been currently working as an ANA Business Solution Training Instructor
after working as an ANA flight attendant for 33 years,
and teach you how to serve customers in the hospitality industry in lectures and give classes that you can learn through exercises. 
成績評価の基準と方法
課題に対するフィードバックの方法
English speaking llevel test (role-play) 10% 
English resume and cover letter 30%
English interview 20%
Daily journal of business English 20%
Class participation 10%
Hospitality awareness 5%
Pre study 5% 
テキスト
参考文献
No 著者名 書籍名 出版社 ISBN/ISSN
1. Francis O'hara  『Be my guest』    978-0521776899 
関連ページ
1.   http://moodle.sgu.ac.jp  Course website 
備考
Management Department students who are interested in global internship in Niseko, must join this course. This class has international students and Japanese students studying together. It is an example of multi-cultural society. このクラスでは、留学生と日本人学生が一緒に勉強しています。 多文化社会の一例です。 
教員e-mailアドレス
bordin.chinda@gmail.com       yagawami@sgu.ac.jp 
オフィスアワー
Bordin.Chinda Visit room A-204 (Language Teachers Room)

矢川 水曜日 15:00-16:00 新札幌キャンパス 517 ・ 金曜日 13:30-14:30 新札幌キャンパス 517 
画像
ファイル
2021-Niseko Internship Guidelines 0318.pdf
2021Student_Teacher Assignment Agreement-ja-en.docx


PAGE TOP